Zo stretnutia v septembri 2014
Rožky ,Dalamánky
250 ml. vody, + ¾ kocky droždia + 1 KL cukru = kvások
350 – 400 gr. JIZERKY
3 PL olej
1 KL soľ, Rasca
Postup :
Vo vlažnej vode rozpusti droždie s cukrom – nechaj vykysnúť. Potom do múky pridaj kvások ,olej, soľ a šľahačom – hnetačom spracuj. Spracované cesto vytvaruj do rožkov, bochníčkov (mokrými rukami) ulož na plech s pečiacim papierom a nechaj 10 min. kysnúť .Potri studenou vodou a posyp rascou.
Piecť pri 180°C 15 – 20 min.
Bezvadná veka
450 ml. mlieka + 1 KL cukor + 1 balík sušené droždie = kvások
250 ml. biely jogurt
3 PL olej
1 1/2 KL soľ
450 gr. JIZERKA alebo MANTLER
Sprav kvások , pridaj všetky suroviny a nakoniec múku, spracuj vláčne cesto. Vytvaruj hrubší valec, daj na plech vyložený peč. papierom. Po vrchu natri vodou a daj piecť na 180°C 15-20 min.
Výborná PIZZA
Cesto sa spracováva tak ako je postupne napísané.
2 celé vajcia
2 tégliky bieleho smotanového jogurtu, soľ ,vymiešať.
Potom nasyp 2 tégliky múky JIZERKA a jeden prášok do pečiva (PDP).
Spracuj cesto, daj na plech vyložený peč. papierom ( trocha papier vymazať).Mokrými alebo naolejovanými rukami cesto na plechu rozťapkať. Na cesto daj kečup a potom ( saláma,šunka,šampiony,paprika,kuracie mäsko, klobáska ,kukurica – podľa chuti a ingrediencii v špajzi !
Peč pri 185 °C asi 10 – 15 min.
Asi v polovici pečenia posypať nastrúhaným syrom.
Parená knedľa – výborná
250 ml. vody + trochu cukru + ½ kocky droždia - urob kvások, pridaj 1 vajce ,1 PL oleja.
Všetky suroviny zmiešaj hnetačom pridaj do 360 gr múky MIX B + 2 PL burizony + ½ KL soľ.
Na pomúčenej doske vypracuj valček a nechaj 15 – 20 min podkysnúť.
Na paráčik daj peč. papier potretý olejom, ulož knedľu a par asi 30 min.
Cesnaková pomazánka
1 ks tvaroh
4 PL Tatarky ( Dr.Oetker)
3 – 4 strúčky cesnaku
Soľ, korenie
Všetko dobre premiešať a nakoniec môžeš pridať 8 – 10 dkg. tvrdého postrúhaného syra.
Natri na nakrájané rožky a ozdob bobuľkou hrozna.
Falošná treska
4 mrkvy + 4 cibule + ½ pohára kyslých uhoriek + 4 vajcia na tvrdo - nastrúhať a nakrájať na drobno.
250 dkg. hrudkovitého tvarohu(pomlieť alebo nastrúhať )
1 malá Tatarka
2 -3 kyslé pochúťkové smotany
Soľ, ml. čierne korenie.
Postup:
K nastrúhanej mrkve ,uhorke ,vajíčku a nakrájanej cibuli, pridať tvaroh – dobre rozmiešať + Tatarka + pochúťková smotana. Dostatočne premiešať a dať do chladu.
Ľahká pomazánka
1 kelímok tvarohu
2 ks mrkvy – surovej - nastrúhať
2 na tvrdo uvarené vajcia,1 kyslá uhorka, cibuľka – nadrobno nakrájať
1 pochúťková smotana, soľ.
Do nastrúhaných a pokrájaných ingrediencií pridať pochúťkovú smotanu, dobre spracovať a dať do chladu.
( Ja tvaroh, mrkvu, vajcia, cibuľku a uhorky meliem na mäsovom mlynčeku s najmenšími dierkami )
Pikantná nátierka
1/8 masla alebo 5 PL rastlinného masla
2 ks.syrokrém
3 strúčky cesnaku
1 malá cibuľka
1 KL diabolskej zmesi ( nemusí byť )
Petržlenová vňať alebo pažítka.
Postup:
Všetko vymiešaj do peny a natieraj na pokrájané rožky a ozdob polovicou orecha.
Syrová pomazánka
½ masla
11/2 syrokrému
Nadrobno nakrájaná cibuľka, soľ.
Rozmixuj a pridaj soľ podľa potreby.
Tuniaková pomazánka
1 väčšia konzerva tuniaka v oleji
1 menšia cibuľka
1 tavený syr v črievku
150 gr masla
100gr.údeného strúhaného syra
1 KL horčice, ml. čierne korenie, soľ
Všetko zmiešať a dať do chladu.
Zelerová nátierka
150 gr.surového zeleru nastrúhať
100gr. majonézy
1 malá cibuľka – nadrobno nakrájať
2 steril.uhorky + 2 vajcia na tvrdo - nastrúhať
Citr. šťava, soľ, ml. čierne korenie
Všetko dobre premiešať a dať do chladu.
Dobrú chuť praje Magdaléna