Zo stretnutia na MÚ
Kávový rez – II.stretnutie Celiatikov MsÚ – Martin 28.11.2014
BE – piškótový rez univerzálny
8 vajíčok
24 dkg. kryšt. cukor , vyšľahať na tuhú hmotu ,pridať
1 dcl. oleja
Vmiešať 1 bal. GUSTIN Dr.Oetker (jemný kukuričný škrob).
Piecť na veľkom plechu +papier na pečenie, pri teplote 160°C -20 min. Plech nechať ešte v rúre 5-10 min.
Po vybraní, ešte z letného korpusu odstrániť papier.
Piškót je vysoký, ľahký, vhodný na prekrojenie a plnenie .
Podľa toho akú chuť koláčika chceme mať a čím budeme plniť korpus je vhodné pridať do škrobu –kakao, mletú kávu, orechy, mandle atď...
Krém šľahaný nad parou
6 celých vajíčok
12 PL kryštál. cukor
1 Vanilín. cukor
Vajíčka za studena vyšľahať ,pridať kr.cukor a Van.cukor až potom dať na paru (do nádoby s teplou vodou, pokým sa šľahá je stále na ohni).Keď začne hmota hustnúť, cukornatieť, lepiť sa na okraji nádoby ešte do horúcej masy zašľahať ½ stužený tuk = 125gr., 1 HERU alebo Smetol a 2 maslá ( 2 PL RUM -môže byť ) Tuk treba nakrájať predom na kocky rýchlejšie sa vymieša!
Krém nechať vychladnúť a podľa vkusu dochutiť:
Kakaový krém – pridať KAKAO
Kávový krém - pridať 2-3 PL silnej Nesky
Orechový, mandľový – pridať mierne opražené orechy-mandle (výraznejšia chuť)
Čokoládový – pridať rozpustenú čokoládu
Rumový – RUM
Korpus prekrojiť. Plát natrieť pikantným lekvárom, na to krémom, priložiť druhý plát, zaťažiť doskou .
Po vychladnutí povrch natrieť krémom, poliať čokoládou alebo ochutenou cukrovou polevou.
BE Chlieb /stretnutie celiatikov na MÚ
100 gr. Brot Mix Dunkel
200 gr. Jizerka
200 gr. Farina
5 PL Burizony
1 PL rasca celá
1 PL Sezamu
1 PL ľanu
1 čL guarovej gumy
1 čL soľ
1/2 sáčku suché droždie
Kvások: 450 ml vlažnej vody, 1/2 čaj.lyžičky kr.cukor, 1/2 droždie svieže, pridať 1 vajíčko, 3 cl olej, 1 PL ocot Balsamico
Všetko spolu šľahačom vyhnietiť, dať do formy potretej olejom, nechať v rúre kysnúť pri teplote 50 st.C, 25 - 30 minút
Potom zvýšiť teplotu rúry na 200 st.C a piecť 30 minút.
Nechať vo forme 10 - 15 min., vyklopiť na utierku, vychladnutý nakrájať - nakrájané krajce skladovať v igelitovom vrecku v mrazničke.