Stretnutie 13.10.2018
LANGOŠE od Anikó Bottovej
0,5 kg múky, 10 g droždie, 14 gr kryšt.cukor a 6 PL olej zmiešať.
0,5 l vody pomaly pridávať (cesto bude riedke ), miešať 5 - 10 minút.
Vybrať cesto z misky na omastený papier a natrhať na menšie kúsky, rozvaľkať na tenko a dať na plech (mastný papier). Do rúry dať hrnček s vodou.
Nechať kysnúť na 40 st.C asi 30 - 40 minút. Na oleji vypražiť.
BANÁNOVÉ MUFFINY s orechmi a čokoládou od Petry Tolnayovej Mandzákovej
100 g múky Schär Farina
100 g mletých orechov (druh podľa chuti)
100 g práškového cukru (môže byť aj trstinový)
2 PL kakao, 100 g posekanej várovej čokolády
Tieto suroviny zmiešať, v druhej miske popučiť vidličkou 3 zrelé banány, primiešťa 3 vajíčka a 80 ml oleja.(aj olivový). Všetko spolu zmiešať.
Formu na muffiny vystlať košíčkami na pečenie, naplniť zmesou asi do ich troch štvrtín a piecť približne na 190 °C cca. 20 až 25 minút.
ŠŤAVNATÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ od Paťky Gočaltovskej
SUROVINY:
9 ks vajec
20 ml oleja rastlinného
150 g práškového cukru
1 ks vanilkového cukru
11 PL bezlepkovej krupice
150 ml mlieko
500 g tvarohu
300 g ovocia(ríbezle, maliny čučoriedky, jahody, černice)
POSTUP:
1. z bielkov vyšľaháme tuhý sneh
2. vyšľaháme žĺtka, olej, práškový a vanilkový cukor
3. pridáme mlieko, tvaroh, krupicu a premiešame
4. vmiešame opatrne sneh z bielkov
5. cesto vylejeme na plech s papierom a posypeme odkvapkaným ovocím
6. pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 10-15 min, potom znížime na 160 °C a
Dopečieme 20-30 min (podľa rúry ) do zlatista
OVOCNÝ ŽELÉ KOLÁČIK
/tiež od Paťky G. ešte z predchádzajúceho stretnutia/
SUROVINY – CESTO:
260 g bezlepkovej múky
200 g kryštálového cukru
4 ks vajec
125 g rastlinného oleja
125 g vody
125 g masla
1 ks prášok do pečiva
SUROVINY – PLNKA:
300 mlieka
1 ks Zlatý sen (bezlepkový Zlatý klas)
1 ks vanilkový cukor
7 dcl (1 pohár) zavárané ovocie
500 ml šťava z kompótu
1-2 ks želé Dr.Oetker
POSTUP:
1. zo surovín urobíme klasické piškótové cesto ( celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej , vodu a múku s práškom do pečiva, pečieme pri 180 °C asi 35 min.)
2. kým sa pečie, urobíme si plnku – z mlieka, pudingu a cukru uvaríme kašu a necháme vychladnúť, primixujeme maslo, natrieme na vychladnutý plát
3. na krém naukladáme ovocie z kompótu, trochu pritlačíme
4. okolo cesta dáme papier, aby nestiekla želatína
5. želé pripravíme podľa návodu na sáčku spolu so šťavou z kompótu, nalejeme na vrch a dáme do chladničky stuhnúť.
Trojfarebná bábovka od Janky Trnovcovej
Najprv 5 bielkov vyšľahať do tuha. Zvlášť vyšľahať 5 žĺtkov a 170 g práškového cukru do peny, pridať 1 dl oleja, prešľahať, potom pridať 1 PL kvásku, znovu prešľahať.
Sneh pridať do žĺtkov, premiešať, rozdeliť na 3 časti. Do každej pridať iný puding: malinový, vailkový a čokoládový.
Do vymazanej a vysypanej formy postupne nalejeme všetky cestá. Pečieme na 180 st 50 minút.