Recepty od Saby
Saba
Fantastický blp chlebík
350 g MIX B, 2 ml soli,1/4 kocky droždia - rozrob v troške mlieka, + 1 ml cukru - nechaj vykysnúť. 2 zemiaky uvar v šupke alebo surové zemiaky popichaj vidličkou a daj na 2 mi. do mikrovlnky z jednej aj druhej strany a hotovo. Ešte 350 ml vody, olej 1-2 PL, rasca, chlebové korenie /môžu si ho dať dospelí, deťom to nechutí/.
Postup:
Zmiešaj múku, soľ, nastrúhané zemiaky, vodu, olej, nakysnutý kvások ručným šľahačom /miešaj aspoň 3 min/. Na piecke zapni program na pečenie cca 1 hod., nechaj nahriať piecku asi 15 min.,vypni a daj kysnúť cesto. Keď nakysne asi do 2/3 nádoby, potri vrch olejom a zapni ten istý program piecť. Po skončení programu vyskúšaj špajdlou, či je chlebík upečený, ak nie, zapni program odznovu a dopeč aj kôrku do zlatista.
Chlebík je výborný aj po rozmrazení. a keď obkrojíte kôrku a dáte napariť, máte výbornú knedľu.
Vianočka - tak isto, len miesto vody ide mlieko, miesto oleja maslo 30g, citr.kôra, hrozienka a 1 vajce.
Blp posúch
800 g blp múky, ja dávam PK múku, 2 vajíčka, 1PL cukor, 1PL soli,1blp prášok do pečiva, 1 droždie, 1dl oleja 1PL citr.šťavy, rascu, pretlačený cesnak, vodu podľa potreby (cca 5 pohárov), sezam, slnečnicové semená
Postup:
Všetky suroviny spolu premiešame vo väčšej miske a spracujeme na redšie cesto, najlepšie ručným šľahačom. Potom cesto vylejeme na vymastený plech, posypeme soľou, rascou, sezamom a slnečnicovými semenami. Necháme kysnúť asi 40 min. Pečieme v predhriatej rúre na 180 st. asi 45 min. Ešte teplý posúch potrieme pretlačeným cesnakom.
Cesto je výborné aj na chlieb, pizzu alebo koláč.
Moja rada
Cesta je veľa pre jedného, ja dám časť cesta piecť do piecky a zvyšok dám na plech. rozdelím na 2 kôpky, po vykysnutí dám na jedno koleso slivky a posýpku, na druhé kečup, šunku, syr atd... Takže výsledok - TRI v jednom : chlieb, koláč, pizza. Cesto je výborné, žiadna podrážka a ani sa nerozsýpa.
DOBRÚ CHUŤ!