Recepty zo stretnutia 11. marca 2017
Š I Š K Y - F Á N K Y (Anička G.)
500 g. PK,
2 sáčky Vanilkový cukor,
2 žltka,
1 kyslá smotana 200 ml.
500 ml. mlieko vlažné
strúhaná kôra z 1 citróna a 1 pomaranča - svieže
soľ
Vypracovať vláčne cesto,nechať odležať,tvarovať kolieska,
šišky,obaľovať v pr.cukre . 170 ks !!!
Anička našla pre nás všetkých dávkovanie gúm na rôzne druhy pečiva.
Xantánová guma
Cookies … ¼ lyžičky na 1 šálku múky
Torty a palacinky … ½ lyžičky na 1 šálku múky
Knedle a ľahké chleby … ¾ lyžičky na 1 šálku múky
Chleby … ¼- ½ lyžičky na 1 šálku múky
Cesto na pizzu … 2 lyžičky na 1 šálku múky
Šalátové dresingy … ½ lyžičky na 1 liter tekutiny
Guarová guma
Cookies … ¼- ½ lyžičky na 1 šálku múky
Torty a palacinky … ¾ lyžičky na 1 šálku múky
Knedle a ľahké chleby … 1 lyžička na 1 šálku múky
Chleby … 1½- 2 lyžičky na 1 šálku múky
Cesto na pizzu … ¾ lyžičky na 1 šálku múky
Omáčky/ pudingy … 1- 3 lyžičky na 1 liter tekutiny
Studené jedlá (zmrzlina, zálievky) … 1- 2 lyžičky na 1 liter tekutiny
P I V O V É F Á N K Y (p.Čičková)
1. cesto: 250 g múky PROMIX PK špeciál,
1 žĺtko, (ak je malé, môžu byť dve), 1 dl piva, 1 dl vody, soľ
Vypracovať cesto.
2. cesto: 100 g múky PROMIX PK špeciál, 100 g Palmarínu
Vypracovať "mastnú hrudku".
Prvé cesto rozvaľkať, položiť naň druhé, zabaliť ako lístkové cesto, potom znovu rozvaľkať, poskladať, nechať odpočinúť 20 minút - znova zopakovať 2x.
Nakoniec rozvaľkať na 0,5 cm , vykrajovať obdĺžniky, urobiť dovnútra 2 zárezy a vyprážať. Ešte teplé obaliť v práškovom cukre.
K O L Á Č S K Y S L Ý M M L I E KO M (p.Lauková)
2 celé vajcia, 1,5 pohára kryšt.cukru, 1 pohár oleja, 3 poháre Zakysanky (Babička), 3 poháre múky UNI PROMIX, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 2 PL kakaa
Bielka vyšľaháme s cukrom, pridáme žĺtky, prešľaháme, pridáme olej, prešľaháme, pridáme múku, zakysanky, kakao, a sódu.
Do hotovej zmesi môžete pridať hrozienka. Vylejeme na vymastený a vysypaný plech.
Poleva na koláč: horúci koláč potrieme lekvárom a posypeme nastrúhanou čokoladou - 1 čokoláda Figaro na polevy.
R Ý CH L E 10 minútové Š I Š K Y ( Paťka)
8 - 10 PL múky (MIX C alebo MIX it alebo Jizerka), 2 PL prášk.cukru, 200 g kyslá smotana, 1 žĺtok, 1/5 ČL sóda bikarbóna, 1 PL rum, štipka soli
1. V miske zmiešame smotanu, žĺtok, soľ, múku so sódou bikarbónou, prášk. cukrom.
2: Vypracujeme jemné cesto (nie husté!)
3. Na rozpálenom oleji (pomaly) vyprážame
M R K V O V O - O R E CH O V Ý K O L Á Č
Suroviny: 5 vajec, 150 g mleté orechy, 250 g cukor trstinový alebo kryštál, 25O g postrúhaná mrkva, 180 g múka (MIX C), 1 ks prášok do pečiva, 1/2 citróna - šťava
Postup: Vyšľaháme bielka, žĺtka osobitne s cukrom. Potom zamiešame mrkvu, orechy s múkou a PDP, nakoniec zľahka b ielka. Pečieme pri 180 st.C asi 30 minút.
K A K A O V O - J A B L K O V É K O C K Y
Suroviny: 6 vajec (žĺtka), 150 g kryšt. cukru, 150 ml oleja, 100 ml mlieka, 2 PL kakaa, 1/2 kypr.prášku
6 - 7 jabĺk, 3 - 4 PL cukru, 6 bielkov
Postup: ŽĹtka vyšľaháme s cukrom, potom pridáme olej, mlieko a nakoniec múku s kakaom a PDP.
Cesto pečieme pri 175 s.C 10 minút.
Bielka vyšľaháme s cukrom, nakoniec vmiešame postrúhané jabĺčka. Zmes rozotrieme na predpečený koláč a dáme zapiecť ešte na 15 minút pri 125 st.C.
Prajeme Vám DOBRÚ CHUŤ!