Recepty z posedenia pri guláši
ČOKOLÁDOVÝ CVIKLÁČ
· 400 g cvikle
· 200 g kvalitnej tmavej čokolády
· 100 g masla
· 4 vajíčka
· 200 g hnedého trstinového cukru
· 100 g múka Jizerka,kukuričná ,alebo akákoľvek odskúšaná bezlepková múka
· 1 PL karobu alebo kakaa
· 1 balíček prášku do pečiva
· ovocný pikantný džem – napr. ríbezľový, marhuľový
· bonus: môže byť ešte čokoláda alebo mandle, oriešky na posypanie a do cesta sušené hrozienka, goji.
Postup: Neošúpanú cviklu v celku uvarím do mäkka (varí sa asi hodinu, záleží od veľkosti, v tlakovom hrnci to je cca za 20 minút). Cviklu nechám vychladnúť a ošúpem. Mäkkú cviklu buď popučím vidličkou, alebo ak chcem byť súčasťou arteterapeutickej polhodinky, nastrúham na hrubom strúhadle. Do misky pridám na menšie kúsky nakrájanú čokoládu a spolu premiešam (niekedy ak nemám dostatočne vychladnutú cviklu, čokoládka sa krásne roztopí). Maslo dám rozpustiť a zatiaľ vyšľahám mixérom vajíčka s cukrom (neoddeľujem žĺtka od bielok).
Maslo prilejem spolu s cviklovo-čokoládovou zmesou k našľahaným vajíčkam a všetko spolu zmiešam.
Na záver zamiešam do cviklovo čokoládovej hmoty múku, prášok do pečiva, karob/kakao a hrozienka, alebo čo kto chce :). Dôkladne premiešané cesto vylejem na vymastený a strúhankou vysypaný plech a pečiem asi pol hodinu. Pečenie nepredlžujem, aby ostal koláčik vláčny a šťavnatý. Upečený, vychladnutý cvikloš potriem ovocným pikantným džemom a občas aj na vrch pridám roztopenú čokoládu (čokoláda + voda), alebo iba plátky mandlí, alebo čo kto chce.
2 hrnčeky bezlepkovej múky (Promix-PK), 1 hrnček kryš. cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajcia, 1 vanilka - všetko dobre vymiešať, dať na plech a na vrch ovocie podľa chuti. Do cesta môžme primiešať aj pár lyžíc mletých orechov.
MANDARINKOVÉ POKUŠENIE
CESTO:
150 g kryštálového cukru, 120 g múky (Mix C) 3 vajcia
KRÉM:
300 ml smotany šľahačky (alebo 1 šľahačka v prášku Dr.Oetker) 2 mandarinkové kompóty
POSTUP:
- vajíčka vyšľaháme do peny s cukrom
Cesnakový chlieb
400 ml vlažnej vody, 50 ml oleja alebo bravčovej masti, 1 nastrúhaný uvarený zemiak alebo 2 PL zemiakového škrobu, 1,5 KL soli, popučený alebo nastrúhaný cesnak /podľa chuti/, 2 vajcia, ½ kocky droždia, 150 g múky Mix it, 250 -300 g múky Mix B.
Kto chce experimentovať, môže si časť múky zameniť za Brot Dunkel alebo Jizerku, zakaždým bude chlebík iný. . (môžete pridať koreniny, bylinky, slaninku, cibuľu, kukuricu, semiačka - čo kto chce)
Vymiešame všetky suroviny v mixéri, preložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Necháme 20 minút kysnúť.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 st.C asi 1 hodinu, po upečení nechať v rúre ešte 10 minút dôjsť. Dobré je dať do rúry na spodok nádobu s vodou.
Chlieb od Aničky G.
Suché ingrediencie:
50 gr. Brot-MIX-Dunkel
200 gr. FARINA
250 gr. Jizerka
5 PL Burizony
1 PL Rasca celá
1 PL Sezamu
1 PL Ľanu
1 ČL Guarovej gumy
1 ČL soľ Himalajska
½ sáčku droždie suché
Kvások :
450 ml. vlažnej vody, ½ čaj. lyžičky kr. cukor, 1/2 droždie svieže. Keď kvások nakysne, pridať 3 cl olej, 1 PL ocot (Balsamico) , rozšprúdlovať. Všetko spolu( suchá zmes + kvások) šľahačom vyhnietiť, dať do formy potretej olejom, nechať v rúre kysnúť pri T 50 °C , 25-30 min. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, zvýšiť teplotu rúry na 200°C a piecť 30min. Rúru vypnúť a ponechať chlebík ešte 10 min. v rúre – dôjsť. Aby bol chlebík vláčny, môže ísť na spodok rúry hlboký plech s vodou. Vybrať z rúry ,ponechať vo forme 10 -15 min., vyklopiť na dosku s utierkou, vychladnutý nakrájať – nakrájané krajce skladovať v igelitovom vrecku v mrazničke.
Punčový rez –stretnutie celiatikov 11.júna 2016 Martin
Korpus I - biely - ktorý sa prekrojí
8 vajičok, 24 dkg. kryšt. cukor ,
8 PL vody studenej, 1 dcl. oleja
24 dkg múky PROMIX PK
POSTUP:
8 bielok sa dá šľahať ,pridať štipku soli, keď sú bielka našľahané, pridať postupne 8 PL vody + po lyžiciach kryštálový cukor. Keď je hmota dostatočne tuhá, pomaly zašľahať olej, postupne 8 žĺtok a nakoniec múku. Piecť na veľkom plechu +papier na pečenie, pri teplote 160°C - 20 min.
Plech nechať ešte v rúre 5 - 10 minút. . Po vybratí, ešte z letného korpusu odstrániť papier. Piškót je vysoký, ľahký, dá sa prekrojiť, čím vzniknú dva biele pláty –spodný a vrchný.
Korpus II.
5 vajíčok, 5 PL vody
15 dkg kryštál.cukor, ½ dcl oleja
15 dkg múky Promix PK + potravinárska farba – červená alebo žltá – pár zrniečok na sfarbenie plátu. Postup – ako pri korpuse I.
PUNČ:
2,5 dcl vody, 2,5 dcl ríbezľová alebo malinová šťava, 1 dcl rumu šťava z 1 citróna Všetko prihriať a vlažným sa poleje stredný plát .
Postup:
Na pevnú podložku prestretú fóliou sa dá biely korpus I, mierne sa postrieka rumom a potrie marhuľovým alebo iným pikantným lekvárom.
Farebný plát ( na pevnej podložke) sa z jednej strany poleje punčom –opatrne sa priloží už k pripravenému a natretému bielemu plátu a druhá strana sa poleje zbytkom punču.
Biely plát II.sa postrieka rumom, natrie lekvárom a priloží natretou stranou na punčom nasiaknutý plát.
Takto pripravený rez prekryť papierom, zaťažit plechom na ktorý sa naukladá 4 kg - originálne sáčky cukru-soli.
Nechať v chlade do rána. Poliať punčovou polevou – už hotovou – alebo si pripraviť:
Natrieť povrch , nechať zaschnúť a krájať.
Dobrú chuť !