Recepty z Mikulášskeho posedenia 12.12. 2015
Vanilkové rožky
200 gr. JIZERKA
200 gr. PROMIX PK
250 gr. tuk /Hera/
100 gr. mletý orech alebo /lieskový,kokos/
75 gr. práškový cukor
1 Vanilkový cukor
1 vajce
Spracovať na vláčne cesto, tvarovať rožky ručne alebo strojčekom.
Z tohto množstva je asi 100 ks.
Fúkané kokosové rožky /FOTO- Rp.na VARECHE 19.12.2011/
100 gr BE múka /50 gr.Jizerka + 50 gr. Promix PK /
100 gr. kokos
150 gr. práškový cukor
125 gr. tuk /HERA/
1/2 KL sóda bikarbóna
½ KL Guar.guma
Spracovať cesto ,vtláčať do formičiek - vymastených.
Z tohto množstva je asi 60 ks,/ nie všetky sa podarí vyklopiť celé/ cesto sa lepí pracovať v rukaviciach.
Medovníky
250 gr.JIZERKA
250 gr.PROMIX – PK
125 gr.tuk / margarín/
150 gr.medu
50 gr.práškový cukor
2 vajíčka
1 dcl mlieka
1 ČL sóda bikarbóna
1 ČL mletá škorica
1 ČL perníkové korenie
Spracovať na vláčnu hmotu /cca 1 kg. /Nechať odležať v chlade.
NEPEČENÉ PEČIVO od Evky Belošovej
KOKOSOVÁ SALÁMA
150 gr. kokosová múčka
150 gr. práškový cukor
40 – 50 gr. čokolády
40 gr. masla
50 gr. mandlí
50 gr. kandizované ovocie
1 vajce
Práškový cukor na obalenie .
Kokosovú múčku zomelieme na makovom alebo mäsovom
mlynčeku ,dáme do väčšej misy, pridáme preosiaty cukor, posekané olúpané mandle, na drobno pokrájané kandizované ovocie a všetko spolu premiešame.
Pridáme rozpustenú čokoládu s maslom, vajce a všetko spolu spracujeme.
Z masy urobíme šúlok(salámu) ktorý zo všetkých strán obalíme preosiatym cukrom. Zabalíme do mastného papiera a necháme v chlade stáť aspoň 2 dni. Salámu krájame na ½ cm široké šikmé kolieska.
MANDĽOVÁ SALÁMA
Pripravujeme tak isto ako kokosovú salámu , len namiesto kokosovej múčky dáme zomleté mandle.