Mikuláš 2013
16. 12. 2013
MIKULÁŠ OZ Celiakia MARTIN 14.december 2013
KÁVOVÉ ZRNÁ
Piškóta bezlepková / 3 ks á 120 gr.
Tuk na pečenie10 dkg + 5 dkg stužený tuk /lepšie tuhnú
Cukor nedávam piškóta je sladká.
3 PL mletá káva
Tuk na pečenie10 dkg + 5 dkg stužený tuk /lepšie tuhnú
Cukor nedávam piškóta je sladká.
3 PL mletá káva
1 PL KAKAO ako
RUM 1-2 PL
Pridávam ešte šťavu ríbezľovú, alebo malinovú šťavu.
Čokoládová poleva
Pracovná plochu si treba pocukrovať práškovým cukrom aj lyžicu, v ktorej sa dobre tvaruje.
Bezlepkové kávy sa o niečo horšie tvarujú, hmotu treba dobre premiešať a p.p.pridať tuk , piškótu alebo šťavu.
Kávy sú vďačné nepečené pečivo, preto ich vždy robím z dvoj aj troj-násobnej dávky.
Bezlepkové kávy sa o niečo horšie tvarujú, hmotu treba dobre premiešať a p.p.pridať tuk , piškótu alebo šťavu.
Kávy sú vďačné nepečené pečivo, preto ich vždy robím z dvoj aj troj-násobnej dávky.
ŠTUDENTSKÁ PEČAŤ
Do misky si pripraviť 120 gr. BE piškóty nadrobno pokrájané
Do misky si pripraviť 120 gr. BE piškóty nadrobno pokrájané
100 gr.kandizov.pomaranč.kôra
100 gr. " citronová "
100 gr.orechov nahrubo nasekaných
Do vodnej lázne dať vyšší hrnček kde sa budú šľahať vajíčka,
100 gr. " citronová "
100 gr.orechov nahrubo nasekaných
Do vodnej lázne dať vyšší hrnček kde sa budú šľahať vajíčka,
5 celých vajec šľahať nad parou, pridať
200 gr.jemného kryštálového cukru keď je hmota dostatočne hustá, za stáleho šľahania nad parou pridať rozpustený stužený tuk 250 gr. s 100gr.várovej čokolády.
200 gr.jemného kryštálového cukru keď je hmota dostatočne hustá, za stáleho šľahania nad parou pridať rozpustený stužený tuk 250 gr. s 100gr.várovej čokolády.
Po zašľahaní odstaviť a ešte teplým zaliať pripravené ingrediencie. Dostatočne premiešať a ešte teplé dať do srnčieho chrbta vystlatého igelitovým vreckom. Lyžicou, alebo nožom dostatočne zatlačiť do formy, aby neboli vzduchové bubliny a prekryť prečnievajúcim igelitom a doformovať.
Nechať stuhnúť, vyklopiť, nakrájať a konzumovať.
LINECKÉ KOLIESKA - plnené lekvárom
200 gr. Promix PK
200 gr .FARINA
100 gr.práškový cukor
200 gr. tuk
Spracovať vláčne cesto, nechať v chladničke odpočinúť, rozvaľkať na 0,4-5 mm, vykrajovať ,upiecť
plniť lekvárom. Z tohto množstva sa dá vytvoriť asi 45 ks.
ÚLIKY
2 bielka vyšľahať nad parou s 15 dkg cukru.
Pridať 200gr.mleté lieskové orechy,1 bal.BE piškót zomletých, 2 PL RUM.
Vypracovať cesto, nechať stuhnúť v chlade 1 hod.
Tvarovať úliky, plniť ľubovoľnou plnkou, odspodu prilepiť piškótu, poliať polevou.
Z tohto množstva sa dá vytvoriť asi 40 ks úlikov.
ČOKOLÁDOVÉ TORTIĆKY
200 gr. MIX C
100 gr. Promix PK
80 gr. práškový cukor
120 gr.lieskové orechy mleté / môžu byť aj vlašské
200 gr.TUK
2 žĺtka
1 PL Kakao
Vypracovať cesto, vyvaľkať na ½ cm, vykrajovať kolieska, upiecť, zlepovať lekvárom, poliať čok.polevou, ozdobiť lieskovcom alebo vlašským orechom . Asi 35 ks.
VANILKOVÉ ROŽKY – do formičky
200 gr. MIX C
150 gr. Promix PK
100 gr. práškový cukor
1 vanil.cukor
60 gr.mletých orechov- lieskovcov
250 gr.TUK + strúhaná citrónová kôra.
GRIlÁŽ
250 gr. kryštál cukor skaramelizovať
Pridať 200 gr. masla, za stáleho miešania na ohni, alebo vodnej lázni.
Pridať 100 gr.mletých orechov, alebo kokos, vmiešať Salko.
Pracovať ešte s teplou masou, natierať tortové oplátky 1 alebo 2 vrstvy, hotové natreté pláte treba zaťažiť. Krájať a zdobiť podľa vlastného vkusu.
Príjemné Vianoce a úspešnú tvorbu praje A.G.