Medovníky z Mikulášskeho posedenia 12/2019
4. 1. 2020
MEDOVNÍKY
600 g schär mix B
2 celé vajcia
4 lyžice medu
2 lyžice mlieko
100 g mäkkého masla
225 kryštál.cukor
1 lyžica sódy bikarbóny
1 lyžica perníkové korenie (nie kopcová)
Nad parou roztopíme maslo, cukor, med a mlieko. Vmiešame celé vajcia. Miešame, kým nezačne zmes hustnúť.
Do polovice múky vmiešame sódu bikarbónu a perníkové korenie. Postupne to vmiešavame do zmesi, ktorú stále zahrievame nad parou. Za stáleho miešania to povaríme 5.min.
Na dosku vysypeme zvyšnú polovicu múky a ešte teplú zmes vylejeme na takto nasypanú múku. Všetko spojíme do cesta.
Cesto môžeme hneď vaľkať. Trošku tenšie, ako lepkové medovníky, lebo keď som vaľkala na 0,5cm, tak po vrchu popraskali. Keď som vyvaľkala na 0,3cm, a potrela vodou, tak ostali krásne-ako lepkové.
Pečieme pri 160.stupňoch cca 7-8.min.
Po vybratí potrieť žĺkom, do ktorého sme dali troška mlieka.
Po vychladnutí dať do uzatvárateľnej misky, aby ostali mäkké.
Ak náhodou stvrdnú, treba dať do tej dózy chlieb a 1/2jablka.